Fejtörők :D

Mielőtt belevágnánk, egy kis érdekesség 😀


Tudtam ..  hogy mit? kattints a képre és megtudod!


:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D 😀

A megoldásokat természetesen, a lap alján megtaláljátok 😉


A kecske és a káposzta
Van egy folyó, amin át kellene kelnünk kis társainkkal. Adott egy csónak is, amelyben egyszerre csak egy dolgot vihetünk magunkkal a túlpartra. A feladat az. hogy átvigyük a kecskét, a káposztát, no meg farkast is.

A probléma ott van, hogy ha magára hagyom kecskét a káposztával, akkor a káposztának annyi. Hasonlóan a farkas is megeszi a kecskét, ha nem
vagyunk ott.  Milyen módon vigyük hát át őket, hogy egyiknek se essen baja?

Lóvásár
Egy farmer lovat vásárolt 60 dollárért. és eladta a szomszédjának 70-ért.
KésĘbb rájött, hogy jobb üzletet is csinálhatott volna, ezért kölcsönkért a feleségétől 10 dollárt‚ visszavásárolta a lovat a szomszédtól 80 dollárért, és eladta a másik szomszédjának 90-ért.
Mennyit keresett az üzleten?

Ki a pilóta?
Vezetsz egy repülĘgépet. Benne ül Alain Delon, Claudia Schiffer, Bo Derek, Marcello Mastroianni, Ford Fairlane, Niki Lauda, Kovács János cipész, Nagy István repülőgép szerelő, Kiss Mária ápolónő, valamint Szabó Piroska tolmács. Vajon mi lehet a pilóta neve?

Nézőpont kérdése
Sosemvoltország királya kedvelte a szépet, és persze önmagát. Megbízott egy festő, hogy készítsen róla egy képet, hogy az utókor is gyönyörködni tudjon benne. Mikor a kép elkészült, és meglátta, borzasztó haragra gerjedt, és így kiáltott:
– Hogy mertél ilyet cselekedni, te kétbalkezes piktor!? A hajamból szakállt csináltál, a számat felhúztad a magasba, a bajuszom meg a homlokom helyén van? Megfizetsz ezért, gazember! Börtönbe a királygúnyolóval!
Vajon hogyan menekült meg a festő a börtöntől?

Szerelmesek
Egy jegenyefára, amely pontosan egyéves, fél méter magasságban egy szívet vésett egy szerelmespár, hogy megőrizzék az utókornak is drága érzelmeiket. Vajon két év múlva kb. milyen magasan lesz a szív?

A fekete kavics
A rablólovag elfogta egy előkelő lány édesapját. A lány a lovag várának udvarán könyörgött, hogy eressze szabadon az apját. A lovag lehajolt a földre, és két kavicsot tett egy bőrzacskóba.
Azt mondta, hogy ha a lány a fehéret húzza közülük, akkor szabadon engedi az apját, ha a feketét, akkor az örökre rab marad. Igen ám, de a lány meglátta, hogy a rablólovag két fekete kavicsot tett a zacskóba.
Mit tehet a lány, hogy megszabaduljon az édesapja?

A maffia
Egy férfi a maffia elől menekül. Napok óta autózik, de végül úgy elfárad, hogy megszáll egy elhagyatott kisvárosi motelben. A szobájában éppen kipakolja a kofferjét, amikor kopognak az ajtón, és egy férfi nyit be. Mikor megpillantja emberünket, a következőket mondja: „Elnézést! Azt hittem, hogy az én szobám.” Ezek után becsukja maga mögött az ajtót, és távozik. A menekülő egy pillanatra megáll, majd elkezdi visszadobálni holmiját a bőröndbe. Rájött, hogy a maffia megtalálta. Vajon miből sejtette meg?

A szabadulás reménye
Rabságban senyvedünk a szultán udvarában. A következő ajánlatot
teszi a szultán: választanunk kell két ajtó közül. Az egyik mögött a szabadság, a másik mögött két éhes oroszlán vár.
Egyet kérdezhetünk az őröktől az ajtókkal kapcsolatban, és
utána döntenünk kell. Egy bökkenő azért van. Az egyik  őr mindig hazudik, a másik mindig igazat mond, de nem tudjuk, melyik melyik. Mit kérdezzünk az egyik őrtől, hogy lehetőleg ép bőrrel megúszzuk?

Hogyan győzzük le a sárkányt?
Van egy vár, amelyet egy sárkány őriz, amely arról híres, hogy minden állításról el tudja dönteni, hogy igaz vagy hamis. Ha igaz az állítás, akkor megégeti az illetőt, ha hamis, akkor megeszi. Arra jár egy vándor, odamegy a sárkányhoz, mond neki valamit, mire a sárkány beengedi a várba. Mit mon-
dott a vándor? (Állításnak kell lennie.)

Fura Feri napjai
Fura Feri elhatározza. hagy mindennapos hazudozásait ezentúl néha igazmondással fűszerezi, azaz hétfőn, szerdán és pénteken mindig igazat mond, más napokon mindig hazudik. Egyszer azt mondta: „Holnap igazat fogok mondani!”.  A hét melyik napján történt ez?

Ügyes-e a tolvaj?
Egy tolvaj egy régiségboltból sikeresen elcsent egy régi érmét. A felirata szerint Kr. e. 53-ban verték. Nagyon megörült neki a tolvaj, és elkezdte számolgatni, mennyit kaphat érte a feketepiacon, ha minden Krisztus előtti év 3000 forintot ér. Vajon mennyit kaphatott érte?

Borom, borom, te mindenem!
Ödön és Ottó nagy ivócimborák. Történt egyszer, hogy együtt mentek bort venni, és megegyeztek, hogy elfelezik a finom nedűt, azonban csak egy nyolc-, egy öt- és egy háromliteres edényük volt. A nyolcliterest telemerték a borral, majd elkezdtek tanakodni, hogyan is tudnák a bort két egyenlő részre osztani anélkül, hogy más segédeszközt igénybe vennének. Hogyan lehetne segíteni az ivócimboráknak?

Akkor nézzük a megoldásokat:


A kecske és a káposzta
Első körben átviszem a kecskét, majd visszamegyek, és átviszem a farkast (vihetném a káposztát is, a sorrend mindegy). Harmadikként visszahozom a kecskét, és átviszem a káposztái. Végül visszamegyek a kecskéért ‚ és átviszem azt is.

Lóvásár
A farmernek kezdetben 60 dollárja volt, a két üzlet után 90. 10-et visszaadott a feleségének, keresett tehát 20 dollárt.

Ki a pilóta?
Mivel a repülőgépet Te vezeted, ezért a pilóta neve a Te neved.

Nézőpont kérdése
Elegendő volt megfordítani a képet, melyet a király rosszul nézett.

Szerelmesek
Ugyanúgy fél méter magasan, mert a fák a tetejükön nĘnek, legfeljebb egy kicsit megnő a szív mérete.

A fekete kavics
Az eredeti megoldás: vegye ki az egyik kavicsot, és ne mutassa meg a rablólovagnak. Ekkor nyugodtan mondhatja, hogy nézzék meg, milyen színű maradt a zacskóban ės biztosan a másik színűt húzta.

A maffia
Az ember nem kopog a saját szobájának ajtaján, ebből jött rá a menekülő, hogy megtalálták, és csak ellenőrizni akarták, hogy valóban őt keresik-e.

A szabadulás reménye
Bármelyiktől kérdezhetjük a következőt: „Mit mondana a másik, ha azt kérdezném tőle, hogy melyik ajtó mögött vannak az oroszlánok?”
Ekkor az igazmondó nyilván rámutatna a szabadság ajtajára, hiszen a hazudós a hamisat mutatná. A hazudó pedig tudja, hogy az igazmondó az oroszlános ajtóra mutatna, ezért hazugságból a jó ajtóra mutatna. Így a válasz mindenképpen a szabadságba vezető ajtó.

Hogyan győzzük le a sárkányt?
Hé, sárkány úr! Te most meg fogsz enni engem! (Ezzel az állítást sem az igaz, sem a hamis kategóriába nem lehet besorolni.)

Fura Feri napjai
Ez nem lehet igaz állítás, mert akkor két egymás utáni napon mondana igazat. Tehát ezt egy hazudós napján mondta, s a következő napnak is hazudósnak kell lennie, így csak szombaton mondhatta.

Ügyes-e a tolvaj?
Ha az érme valóban a Krisztus előtti időkből származott volna, nem írhatták volna rá, hogy Kr. e. 53-ban (hiszen nem tudhatták, hogyan alakul majd később az időszámítás). Így az érme hamis, és a tolvaj egy lyukas petákot sem kap érte.

Borom, borom, te mindenem!
A feladat sokféleképp oldható meg, az egyik módszer a következő:
1. A nyolcliteres edényből teletöltjük az ötliterest (3, 5, 0),

(Az áttekinthetőség kedvéért mindig leírjuk, hogy a három edény mindegyikében mennyi bor van; az első helyen a 8, a második helyen az 5, a
harmadik helyen a 3 literes edényben levő bor mennyiséget jelöljük.)
2. Az 5 literes edényből telítettük a 3 literest (3, 2, 3).
3. A 3 literes edény tartalmát a 8 literesbe töltjük (6, 2, 0).
4. Az 5 literes edényben levő bort a 3 literesbe öntjük (6, 0, 2).
5. A 8 literes edényből telitöltjük az 5 literest (1, 5, 2).
6. Az 5 literes edényből feltöltjük a 3 literest (1, 4, 3).
7. A 3 literes edény tartalmát a 8 literesbe öntjük (4, 4, 0), és ezzel a feladatot már meg is oldottuk.

Remélem tetszett 😀

Reklámok

9 hozzászólás

  1. Szia Emese! nagyon jók és a blog is egyre szebb! Szép napot!

  2. hmm.. jók 😀

  3. TÖk cool mindegyik:) Thx:D

  4. csatlakozom az előttem szólókhoz, tényleg jók.. grt.

  5. KÖSZÖNÖM! aranyosak vagytok, örülök Nektek!

  6. Majd lécci még raksz hozzá párat?:D Köszi
    bye:SztííScene

  7. Hu, a sarkanyosnal nem egeszen erre gondoltam:P Azt hittem valamifele logikai elentmondasban zavarja a sarkanyt, amikor nem tud itelni:P Pl. hogy “En minden alkalommal hazudom.” s erre a sarkany megzavarodik s beengedi:P De jok, orulok hogy talalni itt is ilyen fejtoroket:P


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s