Te fel vállalod magad?

A Japánok három dolog hatalmában hisznek: a kardéban, az ékszerekében és a tükörében.
Ezek közül a legértékesebbnek a tükör hatalmát tartják, mert ez az önismeret hatalma.
Ha valaki birtokolja ezt a hatalmat, akkor az egész életét birtokolja.

De hogy vagyunk mi ezzel a hatalommal a mindennapi életünkben?

Sokan inkább a tömeg után mennek….

Mert sokkal egyszerűbb mint, hogy a saját belső igazságukat kövessék, könnyebb mint ha a bennük szunnyadó bölcsesség szavára hallgatnának. Azért tesznek valamit, mert mások is azt teszik. Követik a nyájat, ahelyett, hogy kérdeznének. Gyakran olyan szólamokat, hangzatos megtanított dolgokat ismételgetnek aminek a valósságtartalmával kapcsolatban önmaguknak is kétségeik vannak.

Azt mondják az emberek többsége jobban fél attól, hogy felvállalja önmagát, mint a haláltól.

„A pszichiáterek szerint azért félnek oly sokan a nyilvános felszólalástól, mert  valójában a kiközösítéstől, az  önmagukért való kiállástól, a kritikától, a kitaszítottá válástól rettegnek. A másságtól való félelem a legtöbbeket megakadályoz abban, hogy újfajta megoldásokat keressenek problémáikra.”

Ugyan ez a félelem az ami arra késztet embereket, hogy magukénak valljanak elveket, eszméket, divatos trendeket. Mert ugyanazt gondolni és tenni mint mások, biztonságot ad. Attól eltérni bűn és kiközösítéssel jár, veszélyes.

Ki szeretné, hogy a környezete elítélje, bírálja, kiközösítse? Hogy rossznak tartsa?

A japánok pont ezért tartják a legértékesebb hatalomnak a tükör hatalmát, hiszen csak akkor tudsz az igazsággal szembesülni amikor belenézel. És az igazság az, hogy egyedi megismételhetetlen lények vagyunk, és mindenki úgy értékes ahogy van. Teljesen mindegy hogyan vélekedik róla a nyáj.

“Nagyon sok probléma  abból adódik, hogy az emberek sodortatják magukat az árral, és mások után mennek. Időnként mindnyájunknak szembe kellene néznünk a tükörképünkkel, és hagynunk kellene, hogy a belső bölcsességünk vezessen, ne a félelmeink.”

Még mindig jobb „rossz”-nak ítélve élni, mint nem élni.

Már pedig aki nem vállalja fel magát az már most halott. Akik folyamatosan attól félnek, hogy nem fogadják el őket olyannak amilyenek, soha meg sem próbálnak önmaguk lenni. Már pedig ha nem vagy önmaguk akkor nem is élnek. Kidobnak az ablakon egy rendkívül értékes életet.

Reklámok

3 hozzászólás

  1. Egyetértek – önmagunk felvállalása nem egyszerű. Nem is csak a kiközösítéstől való félelem miatt, hanem mert csak én látom a tükörben azt az ARCOT, ami a tükörkép mögött van. És az emberek többsége fél attól, hogy az EGO-ját megmutassa. Mert akkor kiismerhetőbbé, kiszámíthatóbbá és sebezhetőbbé válik. Ez tényleg így van.
    Viszont aki állandó védekezésben, harcra készen éli az életét – az nem is élt igazán.
    A nyitottság egyben erősít is;.azok által válhatsz szinte halhatatlanná, akik megbecsülnek, tisztelnek… netán szeretnek is. Ez viszont csak önmagunk felvállalásával lehetséges. Nélküle nem minket szeretnek – csak azt a maszkot, aminek mutatjuk magunkat. 🙂
    Grat. a remek bejegyzésért!

    • Én pedig köszönöm a hozzászólásod, biztatásod!

  2. Ez mennyire igaz.És aki fel meri vállalni magát,aki megmutatja,hogy kedves,segítőkész,azt kihasználják,de kegyetlenül.Így megy ez az életben.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s