A füves ember

Egyszer régen egy országban élt egy füves ember. Volt néhány gyereke, akiknek etetése, itatása, ruháztatása nagyon sokba került. Az apa a hegyekben fűféleségeket gyűjtött, ezt árulta a piacon. A kapott pénzből tartotta fenn családját. Egy napon egy állami hivatalnok ellenőrző körutat tartott a városban. Látva a füves ember szenvedéssel teli munkáját, megsajnálta őt, kerek ötven ezüstpénzt ajándékozott neki, és elment.

A füves ember vett két ökröt, hogy legyen mire málháznia a sok begyűjtött füvet. Továbbra is úgy élt, mint eddig. Néhány év múlva az államhivatalnok újra ellátogatott a városba ellenőrző körútjára. A füves ember helyzetét most is hasonlónak látta, száz ezüstpénzt ajándékozott neki és elment. A füves ember most négy ökröt vett, s továbbra is szegényen élt. Újabb évek teltek el, az államhivatalnok a megszokott körútját járta, megállapította, hogy a helyzet mit sem változott.

“Bár én segítettem, mégsem állt be változás” – gondolta. Egyetlen fillért adott csupán és elment. A füves ember a pénzt egy ládába dobta, és ott is hagyta.
Történt egy napon, hogy egy halász horgot akart venni a piacon, hiányzott azonban egy fillér a horog árához, így nem tudta megvenni. Lám milyen értékes is egyetlen fillér! Elindult, hátha sikerül valahol megszerezni a hiányzó pénzt. Így jutott el a füves ember házához.

“Nekem van egy fillérem”- gondolta a füves ember.
– Járj szerencsével – mondta a halásznak, és odaadta a fillért.
– Mivel leköteleztél, adok neked egy halat – köszönte meg a halász és elment.

A füves ember  egy jókora drágakőre bukkant a hal gyomrában. Egy napon és egy éjszakán át imádkozott, hálát adva az isteneknek szerencséjéért. Nagyon gazdag ember lett. Amikor a hivatalnok újra a városba látogatott, a füves ember meghívta magához és gazdagon megvendégelte. A hivatalnok erősen elcsodálkozott a gazdagság láttán, s annak okát tudakolta. A füves ember elmesélte neki történetét, hogy végül is, egy fillérrel lett gazdag, amit vendége őszinte örömmel hallgatott. Végül ők ketten is barátok lettek.

Reklámok

Hozzászólás

Még nincs hozzászólás.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s